1-ви кръг - Гран При на Япония - коментари

Post Reply
User avatar
Димитър Дулички
Posts: 271
Joined: 14 Dec 2011 21:42
Skype: DULICHKI
Facebook: Dimitar Dulichki
Любим отбор от Formula 1: Ferrari
Любим пилот от Formula 1: Michael Schumacher
Любим отбор от BRL: Turbo Racing
Location: Кюстендил

1-ви кръг - Гран При на Япония - коментари

Post by Димитър Дулички » 01 Oct 2018 11:04

Честито на Пешо Николов. Заслужи си победата и пол-позишъна.
Благодарности към всички, които се включиха в сървъра и по този начин помогнаха да направих едно незабравимо състезание.

Като цяло определено съм доволен от резултата, но не и от начина по който се развиха събитията при мен.
Имах много бърза кола, но на квалификацията отново не успях да покажа това и трябваше да стартирам едва трети, което намали шансовете ми за победата.

На старта внимавах много, имаше леко отворена вратичка да атакувам, но това означаваше да направя необмислена атака спрямо Леонов и Николов и разбира се върнах газта, за да ги предпазя. Зад мен обаче пилотите явно искаха да решат състезанието в първите 3-4 обиколки и във всеки удобен момент превключваха на бууст 1, което пак не беше в мой +. Трябваше да се защитавам от Стамов, който в последствие ме изпревари, и тъй като нямах намерение да хабя повече гориво не се и защитавах много. Както казах колата бе много силна, с изключение на първия стинт, но такава беше и самата идея при настройването и. Знаех, че състезанието не се печели в първите обиколки и затова избрах там да бъдат най-големите ми проблеми с темпото.

Имах много проблеми при първите две излизания от бокса. Първо излязох на метри зад Илката, на когото му свалям шапка, че се бори, колкото можеше с оглед на по-износените му гуми и не ме пропусна, въпреки че се познаваме от 11 години и половина. :D След това направих убийствен стинт и от пети станах първи за 10-ина обиколки. Сложих отново суперсофта и закрачих напред в класирането. Много време загубих зад Пешо Николов, който беше със софт и видимо по-бавен, реших да изчакам - минаха се 1-2-3-4 обиколки и реших, че нямам право на повече забавяне и от 5 бууст (нарочно пестях гориво зад него) мушнах на 1 и гледай какво става :lol: . 3-4 нови атаки - отвътре, отвън, в бавните завои дори, ми позволиха да излезна начело.

Тук някъде започнах да вярвам в победата. Завъртането ми, което ме лиши от шанс за битка за нея, по мои спомени, дойде след втория бокс. Ясен Стамов бе пред мен, в края на правата го настигнах и реших да атакувам. Той смени траекторията си - тръгна навътре, за да затвори вратата, само че остана малко място. Аз се свих в ъгъла и дори върнах газта, за да не го ударя, реших да не атакувам. Какво се случи след това е непонятно за мен. Колата изведнъж на спиране загуби сцепление и се завъртях. Нямаше как да реагирам, може би настъпих бордюра - по-късно ще гледам риплей и ще видя.

Тук някъде стана ясно, че ще имам да наваксвам много. Стиснах зъби и почнах да карам още по-нахъсано, застигайки Стамов и Леонов. Карах със софт и бях очарован от гумите - постоянно темпо, залепена за асфалта кола. Настигнах отново двамата пред мен и ги изпреварих отново.

Тук реших да остана на 2 стопа, с оглед чудесно работещия софт и да финиширам първи, тъй като Пешо влезе в бокса. Само че той пича се появи на 2-3 секунди зад мен и за обиколка и половина ме изяде жив с дрехите :lol: Казах си - дали 2ри или 4-ти - все тая - ще рискувам и влязох в бокса за трети път. Сложих суперсофта и записах най-доброто време в сесията. Само че проблемите ми с тези гуми продължиха и с лека кола и бързо времената ми почнаха да се качват лека-полека - не с много, но все пак... Надявах се, че Пешо ще прави с по 1 секудна по-слаби времена и в края ще го застигна и атакувам, бях запазил и много гориво за хабене, но не... Сметките излязоха грешни. Все пак, с голяма доза късмет, успях да изпреваря Ванката и Яската 1 обиколка преди края и понаваксах с точките.

В крайна сметка записах 5-6 изпреварвания + най-бързата обиколка в състезанието и си направих кефа. Доволен съм. Единствено съжалявам, че не дадох по-голям шанс на софт гумите. Ако знаех, че ще работят така добре, щях да карам 2 стопа и 2 стинта с тях. Да, по време на състезанието това също бе вариант, но смятах, че с 3 стопа ще затворя без проблем състезанието като победител (ако не беше завъртането). Не посмях да рискувам някой с по-нови гуми в края да ме изпревари.

Единственото което не ми харесва е системата за бууст. Ако на старта не излетиш напред, е въпрос на време да те настигне "верижната ракция" - какво имам предвид - По-задно стоящ пилот включва на правата бууст 1 и тези пред него, за да се предпазят и те правят същото, и така и ти си длъжен да направиш същото, иначе влизаш в безсмислени битки, които само ще ти губят от времето, а ако първият пилот се е отдалечил и кара на 3 бууст да речем, може да загубиш състезанието още в началото, защото когато той кара на бууст 1 в края, ще ти бъде много трудно да го изпревариш, ако пистата няма дълги прави. За по-скромен квалификатор като мен, това е голям проблем.
Dimitar Dulichki
Turbo Racing

User avatar
hristoitchov
Posts: 113
Joined: 20 May 2012 14:24
Skype: hristo_cm
Facebook: hristoitchov
Любим отбор от Formula 1: Няма
Любим пилот от Formula 1: Няма
Любим отбор от BRL: Няма
Любим пилот от BRL: Няма
Location: Plovdiv, Bulgaria
Contact:

Re: 1-ви кръг - Гран При на Япония - коментари

Post by hristoitchov » 01 Oct 2018 15:24

Като може би единствен пряк свидетел на състезанието, тъй като нямах възможност да пусна live stream, се насладих на едно изненадващо интересно състезание, изпълнено с много обрати и драми!

Още по време на тренировките бях приятно изненадан от броя на участниците за старта, както и от близките времена между 5-6 от пилотите. В квалификацията някои хора направиха грешки и това ги постави в неизгодна позиция за състезанието, особено с оглед на по-трудните изпреварвания на тази писта. След старта като цяло нямаше сериозни инциденти, но си личеше кой се е подготвял по-серизно и кой не. Докато първата половина на колоната вървяха в пакет без особени перипетии, отзад имаше някои завъртания и излитания, къде заради прегрети гуми, къде заради лош баланс на болида, и къде заради чисто пилотски грешки.

Много скоро отпред стана ясно че Стамов е по-бърз от останалите (дали заради бууст или не) и с много късно спиране за обратния завой след правата успя да прескочи и Дулички, и Леонов, а след това бързо настигна Николов. Ъндъркът стратегиите очевидно даваха предимство при стоповете в бокса, но пък това не попречи да видим още размени на позии на пистата заради стратегическото използване на бууст системата и пазенето на гориво.

Отдавна не бях виждал толкова много смени на лидери в едно състезание, особено като се има предвид пистата, и до последните 10-15 обиколки не беше ясно кой ще победи. В началото Николов изглеждаше като сигурен победител, но излизането му в трафик след бокса му коства доста, а пък Леонов загуби доста скорост със Софт гумите точно когато успя да мине пред останалите. Стамов пък заложи на може би прекалено консервативна стратегия със Медиум гумите и късно се усети да смени са Супер Софт накрая. Дулички се виждаше победител, докато не дойде завъртането му при атаката спрямо Стамов. Така от първи, до 4-и и обратно до първата позиция, Николов успя да грабне победата!

Честито също на останалите които стигнаха финала, а именно Барбуков, Стойков и Дионисис! Надявам се за следващото състезание всеки от останалите пилоти също да положи повече труд за подготовка, така че да няма неприятни изненади с гумите, с горивото, с баланса на болида и т.н.
"If in doubt - flat out!"
-Colin McRae

User avatar
MSC
Posts: 71
Joined: 17 Jan 2012 20:09
Facebook: Peter Nikolov Msc
Любим пилот от Formula 1: Michael Schumacher
Location: Варна

Re: 1-ви кръг - Гран При на Япония - коментари

Post by MSC » 02 Oct 2018 11:57

Честито и от мен на всички финиширали и взели участие. Дано и през хода на сезона да сме толкова бързи и постоянни, за да има битки.

Радвам се, че лигата се върна. Цели 3 години не участвах в никакви състезания=, освен някои единични тестове, организирани от Ицо.

Поздравления за голямата работа която е свършил, модът е идеален, най-доброто, на което се е карало някога в българска лига.

Не очаквах да направя добра квалификационна обиколка. За късмет успях да карам сравнително спокойно и затова постигнах прилично време, което ми донесе един от малкото полпозишъни. Стартирах учудващо добре, без да допусна изпреварване и мислех, че ще успея да се откъсна, но това не се случи. Леонов и Стамов не ме оставиха да се откъсна, но и аз не им дадох шансове за атака.

Влязох доста рано в бокса и се натресох зад болид, който бе със стари гуми. Карах две обиколки зад Барбуков, не можах да го изпреваря. Имах проблем и със самия софт, който сложих, много бързо ги изхабих. Почнах да виждам как губя състезанието, след като трима пилоти се възползваха от това, че излязох зад по-бавен болид, започнаха и да се откъсват.

Реших да си спазвам стратегията и влязох рано за 2ри бокс. Излязох отново зад Барбуков, този път карах по-агресивно и уверено и успях да го изпреварвя максимално бързо, за да ми останат шансове за победа, но отново бях загубил малко време. След това догоних Леонов и Стамов, които също успях да изпреваря с доста усилия, бях и с изхабени вече сс

Не успях да дръпна много и трябваше да вляза за 3 път в бокса, както планирах. По едно време в състезанието мислех да остана на 2 бокса и това щшеше да е успешна стратегия, но реших да натискам много здраво макар и в трафик. Излязох зад Дулички, който беше със софт. Мислех че ще си остане с тези гуми до края и не исках да го атакувам на всяка цена. Добре че в крайна сметка реших да го мина максимално бързо, защото той си промени стратегията и влезе за 3ти път.

До края на състезанието нямах проблеми, топяха ми, но по мои сметки дори да ми топяха по 6-8 десети, пак щях да спечеля. Радвам се че карах много постоянно, без да допусна никакви сериозни грешки, освен че много време загубих след 1 и 2 бокс зад по-бавни болиди. Имах и късмет с завърването на Митко, защото ако не го беше направил щеше да има към 12 обиколки преди края на Р на чиста писта с 4-5-6 обиколки по нов СС. Щеше да се наложи да се защитавам с всички сили
Always put pedal to the metal


Петър Николов

Post Reply